De Aziatische hoornaar rukt in sneltempo op. In heel Limburg stijgt het aantal meldingen explosief. In 2024 werden er maar liefst 494 nesten gemeld via het officiële Vespawatch-platform, in 2023 waren dat er 170 tegenover slechts 27 in 2022. Dat is bijna een drievoudige toename op één jaar tijd. Ook in Sint-Truiden krijgen we steeds meer meldingen binnen. Deze invasieve wespensoort vormt een ernstige bedreiging voor honingbijen, wilde bijen en andere nuttige insecten. Daarom doet het lokaal bestuur Sint-Truiden een dringende oproep om valletjes te plaatsen: we hebben élke Truienaar nodig in de strijd tegen de Aziatische hoornaar.
Lees verder onder de foto’s.



Waarom is de Aziatische hoornaar zo gevaarlijk?
De Aziatische hoornaar, voor het eerst waargenomen in Vlaanderen in 2017, voedt zich voornamelijk met bestuivers zoals honingbijen, solitaire bijen en zweefvliegen. Die insecten spelen een cruciale rol in de bestuiving van onze gewassen, denk maar aan alle bloesems vandaag. Als deze predator zich verder verspreidt, komt onze fruitsector, de biodiversiteit én onze voedselvoorziening in gevaar.
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Let op deze kenmerken:
- Zwarte romp met een dunne gele band op het achterlijf
- Gele poten
- Oranjerode kop
- Groter dan een gewone wesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar
Een visuele gids is te vinden op de website van de stad: sint-truiden.be/melding-aziatische-hoornaar
Lees verder onder de foto’s.


Wat doet de stad?
Ook het stadsbestuur neemt maatregelen. Zo werden er bijvoorbeeld twee weken geleden selectieve lokvallen geplaatst in het stadspark. Deze vallen zijn bedoeld om koninginnen te vangen voordat ze een nieuw nest kunnen starten. Maar de stad is groot daarom is hulp van inwoners onmisbaar om de hoornaar effectief te bestrijden.
Wat kan jij doen?
“Zie je nu een hoornaar, dan is de kans groot dat het om een koningin gaat,” zegt schepen van Milieu Gert Stas. “Als we erin slagen die te vangen, voorkomen we dat er een volledig nest ontstaat in de zomer. Daarom roepen we op om nu, tot zeker einde mei, selectieve vallen te plaatsen in je tuin of op je terras. Een koninginnevalletje ziet er uit als een chocopot met een speciaal dekseltje en bevat een stof om de koninginnen te lokken. Het is klein, gemakkelijke en effectief. De vallen zijn gratis en kunnen eenvoudig besteld worden via sint-truiden.be/melding-aziatische-hoornaar.
Lees verder onder de foto’s.



“Daarnaast is het enorm belangrijk om meldingen te doen van verdachte exemplaren of nesten via de website van de stad. Alleen zo kunnen we efficiënt optreden. Als je een nest opmerkt en dat aangeeft via de website van de stad sint-truiden.be/melding-aziatische-hoornaar, dan komt een professioneel bestrijder het gratis verdelgen. We hebben hiervoor een contract afgesloten met een erkende verdelger. Maar nogmaals: elke gevangen koningin is verantwoordelijk voor meerdere nesten in jouw buurt, dus vraag vandaag nog een gratis val aan”, verduidelijkt schepen Stas
Zorg mee voor onze toekomst
“We leven in een streek waar fruit en bijen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn,” besluit burgemeester Ludwig Vandenhove. “Als stad doen we wat we kunnen, maar deze strijd winnen we alleen als iedereen mee waakt over onze omgeving. Want het gaat niet alleen om fruit of bestuiving: het gaat om onze natuur, onze voedselvoorziening en de toekomst van de volgende generaties.”


