De lokale afdeling van het Vlaams Belang in Sint-Truiden dient een klacht in bij de toezichthoudende overheid tegen schepen Marijn Ghys (WoW). Volgens het Vlaams Belang zou de schepen deontologische fouten hebben gemaakt bij een stemming over de toekenning van een overheidsopdracht waar een lid van zijn naaste familie ook een kandidatuur voor had ingediend. “Dit is in strijd met onze eigen deontologische code, maar ook met de wetgeving inzake overheidsopdrachten. Frappant, aangezien we nog maar vorige maand een commissie hebben gehad over exact deze problematiek.” Zo stelt fractievoorzitter voor het Vlaams Belang Patrick Vanparys.
De klacht heeft betrekking op een stemming die plaatsvond binnen het directiecomité van het autonoom gemeentebedrijf (AGB) PATRI. Het ging om de gunning van een overheidsopdracht tot grafische vormgeving ter promotie van toerisme in Sint-Truiden. De opdracht had een geraamde waarde van ongeveer €11.000. Fractievoorzitter Vanparys (VB) verduidelijkt: “Verschillende kandidaten hadden gekandideerd om de opdracht binnen te kunnen halen. Onder de kandidaten voor deze opdracht bevond zich een bedrijf waarin een zeer naast familielid van meneer Ghys bestuurder is. Schepen Ghys mag conform de relevante wetgeving niet aanwezig zijn bij stemmingen of besprekingen waar familie belangen in heeft. Maar in het verslag van de vergadering hieromtrent lezen we dat meneer Ghys alsnog aanwezig was bij de bespreking en stemming rond de gunning van deze opdracht. Dit is duidelijke belangenvermenging en dus zien wij het als onze plicht om hierover klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid.”
Reactie van schepen Ghys
Schepen Marijn Ghys (WoW) reageert op de aantijgingen:
“In het directiecomité PATRI worden enkel de punten besproken waarvan leden van de vergadering vragen om ze te bespreken. Over deze gunning heeft geen debat plaatsgevonden. Het project werd in deze gewoon gegund aan de goedkoopste partij en dat was niet Idearté, waarvan mijn zus medevennoot is. Ik onthoud mij steeds van elk debat over een mogelijke gunning aan partijen waarbij ikzelf of naaste familie betrokken zijn. Ik zal in de toekomst nog waakzamer zijn en expliciet laten notuleren dat ik de zitting verlaat, ook wanneer het punt zelfs niet besproken wordt, zo weet de oppositie ook dat alles correct verloopt.”
Deontologische commissie
Bij de oppositiepartij is men ook ontstemd over de achtergrond waartegen dit zich afspeelt. “Er zijn verschillende commissies ingericht om de raadsleden in Sint-Truiden te wijzen op deontologie, met de expliciete nadruk op belangenvermenging” stelt raadslid Vanparys. “Blijkbaar hebben sommigen dus niet goed opgelet. Het is hemeltergend dat men zo’n grove deontologische fout maakt, kortelings nadat men zich in de pers pluimen op de hoed steekt over integer besturen. Op basis van de uitspraak van de toezichthoudende overheid zullen wij ook vragen aan de deontologische commissie om zich over deze kwestie te buigen.”