Een delegatie van medewerkers van het lokaal bestuur Sint-Truiden, waaronder schepen van Toerisme Katrien Bomans, keerde dit weekend terug van een werkbezoek in Benin. Deze missie maakt deel uit van het federale subsidieprogramma GLoBe, dat internationale samenwerking tussen steden en gemeenten ondersteunt. Het project wordt gecoördineerd door de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en heeft als doel lokale besturen in Vlaanderen en in partnerlanden zoals Benin te versterken door kennis en ervaring uit te wisselen.
Internationale samenwerking op lokaal niveau
De federale overheid stimuleert internationale samenwerking via steden en gemeenten omdat deze besturen dicht bij de bevolking staan en concreet impact hebben. Steden en gemeenten spelen een cruciale rol in thema’s als gendergelijkheid, economische ontwikkeling en duurzame voedselstrategieën. Daarnaast is het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals migratie, klimaatverandering en armoedebestrijding enkel mogelijk met sterke lokale besturen, zowel in België als in partnerlanden.
VVSG ondersteunt dit principe en werkt hiervoor samen met ANCB, de Beninese tegenhanger van VVSG. “Onze samenwerking met Benin is een investering in sterke lokale besturen en duurzame ontwikkeling. Door kennis te delen en partnerschappen op te bouwen, helpen we gemeenschappen groeien en versterken we ook onze eigen lokale besturen,” verklaart VVSG. “Dit project wordt volledig gefinancierd via subsidies binnen het GLoBe-programma, zonder extra kosten voor de betrokken gemeenten.”
Binnen deze SDG-partnerschappen brengen de algemeen directeur en enkele schepenen van een andere Vlaamse gemeente op hetzelfde moment ook een werkbezoek aan Ouinhi, een andere gemeente in Benin. Daarnaast vond deze week in het kader van het GLoBe-programma een conferentie rond gender plaats, waarin werd gefocust op de rol van Beninese lokale besturen bij het bevorderen van gendergelijkheid.
Schepen van Internationale samenwerking en jumelages Gert Stas legt uit: “Internationale samenwerking is geen eenrichtingsverkeer maar een gedeelde leerervaring. Door de krachten te bundelen en regelmatig kennis uit te wisselen, versterken we lokale besturen aan beide kanten. Na het bezoek van de delegatie aan Sint-Truiden, was het nu onze beurt om te kijken hoe het lokaal bestuur van Covè sommige zaken organiseert.”
Wederzijdse uitwisseling en concrete resultaten
Schepen Katrien Bomans voert in naam van het lokaal bestuur Sint-Truiden een beslissing uit die in de vorige legislatuur werd genomen en vertelt: “In het najaar van 2024 zijn de burgemeester, de financieel directeur en een ambtenaar van Benin naar Sint-Truiden gekomen. Dat werkbezoek was, net zoals deze missie, grondig voorbereid. Beide partners hebben hun specifieke leervragen en verwachtingen vooropgesteld.”
Toerisme en communicatie waren voor de delegatie uit Benin twee belangrijke thema’s tijdens hun werkbezoek aan Sint-Truiden. Tijdens het huidige werkbezoek in Benin ligt de focus meer op burgerparticipatie en het versterken van de lokale economie door middel van een voedselstrategie.
“Interessant voor ons waren de initiatieven in Covè rond burgerparticipatie. We zagen hoe inwoners structureel worden betrokken bij lokale beleidsvorming en hoe inspraakmechanismen concreet worden ingezet om het bestuur dichter bij de bevolking te brengen. Een voorbeeld daarvan is de manier waarop dorpscomités en gemeenschapsvergaderingen functioneren als platformen waar burgers hun noden en voorstellen kunnen delen. Dit biedt ons waardevolle inzichten die we kunnen meenemen naar Sint-Truiden,” aldus schepen Bomans.
De inzichten uit deze missie kunnen bijdragen aan lopende en toekomstige projecten in Sint-Truiden, zoals het opstarten van een voedselnetwerk binnen de bestaande voedselstrategie en de implementatie van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in het beleid.
Burgemeester Ludwig Vandenhove onderstreept het belang van deze samenwerking: “Er zijn lokaal heel wat uitdagingen en we moeten elkaar versterken. Kennis is de sleutel tot duurzame ontwikkeling, wereldwijd. Dit soort uitwisselingen helpt ons om niet alleen op lokaal niveau, maar ook internationaal, een verschil te maken.”