Sint-Truiden blijft ook in toekomst ‘Faire Gemeente’

Het lokaal bestuur engageert zich om de titel van Faire Gemeente te behouden.

Sint-Truiden zet zich in voor eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumentengedrag. Voor die inspanningen verdient ze al sinds 2008 de titel van ‘Faire Gemeente’. Om dit engagement beter op te volgen zet de stad nu een volgende stap met de introductie van de Fair-O-Meter: een evaluatietool die meet hoe zeer een gemeente zich inzet voor eerlijke handel en duurzaamheid. 

Duurzaam engagement voor eerlijke handel
Een Faire Gemeente worden én blijven vraagt een blijvende inzet van het lokaal bestuur in samenwerking met geëngageerde burgers. Sint-Truiden werkt actief aan zes verplichte criteria. Zo geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld in haar fair(trade-) aankoopbeleid, bieden lokale winkels en horeca lokale, duurzame en fairtradeproducten aan en worden er regelmatig acties georganiseerd over de engagementen van ‘Faire Gemeente’. De inspanningen worden ondersteund door een werkgroep, scholen en verenigingen die mee de aandacht vestigen op eerlijke handel en duurzaamheid. Zo wordt lokale, duurzame voeding gepromoot en krijgen agro-ecologische projecten een duwtje in de rug. Bovendien zet het lokaal bestuur in op het ‘Next Level’, waarbij eerlijke handel gekoppeld wordt aan thema’s zoals fair bankieren, fair textiel en hergebruik van materialen.

Schepen van Lokaal mondiaal beleid, Gert Stas, benadrukt het belang van dit engagement: Als Faire Gemeente willen we niet alleen symbolisch een titel dragen, maar ook echt een verschil maken. Met verschillende acties willen we jongeren al vroeg bewust maken van het belang van eerlijke handel en duurzame voeding. We zetten actief in op eerlijke handel en duurzame voeding en stimuleren inwoners, bedrijven en verenigingen om hetzelfde te doen. Zo vragen we onze concessiehouders om fairtrade artikelen te kopen. Als lokal bestuur maken we zelf zoveel mogelijk gebruik van fairtrade producten. Zo zijn alle drankjes op het jaarlijkse festival ‘Fiesta Mondial’ fairtrade producten, net zoals het jaarlijks ontbijt voor jongeren tijdens de Dag van de Jeugdbeweging.”

Burgemeester Ludwig Vandenhove onderstreept het bredere belang van deze inspanningen: “Duurzaamheid en solidariteit staan centraal in onze beleidsvisie. Sint-Truiden draagt al 17 jaar de titel van ‘Faire Gemeente’ en intussen is deze aanpak ook verankerd in ons dagelijks bestuur. Het lokaal bestuur ondersteunt initiatieven zoals het Repair Café en de Fietsbieb, die producten herstellen en bijdragen aan een circulaire economie. Met deze herbevestiging tonen we niet alleen onze inzet voor eerlijke handel, maar dragen we ook bij aan 12 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Zo werken we samen aan een betere toekomst voor iedereen. ”

Sterk netwerk
Als lid van het netwerk van Faire Gemeenten betaalt Sint-Truiden jaarlijks een bijdrage van 302,50 euro. Dit lidmaatschap biedt toegang tot ondersteuning en communicatiemateriaal voor initiatieven zoals de Wereld Fairtrade Dag en de Faire Ronde in mei, Wereldkoffiedag aan het begin van de Week van de Fair Trade in oktober en het Food.Film.Fest in het najaar. De gemeenteraad heeft ingestemd met deze jaarlijkse bijdrage, waarmee Sint-Truiden haar engagement voor een eerlijke en duurzame samenleving verder versterkt.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →