Wandelnetwerk De Wijers: 450 km wandelplezier in het hart van Limburg

Vandaag werd op Domein Bovy het nieuwe wandelknooppuntennetwerk De Wijers officieel geopend. Het nieuwe netwerk van 450 km verbindt de mooiste plekjes in de 7 gemeenten van het land van 1001 vjivers, zodat wandelaars zelf hun route kunnen uitstippelen. Tegelijk blijven de bestaande wandellussen – aangeduid met gekleurde iconen – behouden. Deze suggestielussen leiden bezoekers naar de mooiste plekjes in de streek.

Gedeputeerde van Natuur en Toerisme Laura Olaerts, voorzitter van De Wijers: “De laatste jaren merken we een sterk gestegen vraag van wandelaars naar wandelroutes op maat, liefst bereikbaar van aan de eigen voordeur. De coronapandemie heeft die behoefte enkel nog versterkt. De Wijers is hiervoor uitermate geschikt: vaak ligt Europese topnatuur letterlijk in de achtertuin van de bewoners. Dankzij het knooppuntennetwerk sta je meteen midden in de natuur, en ontdek je telkens nieuwe plekken langs je zelf samengestelde route. Hetzelfde knooppuntensysteem heeft ook elders in Vlaanderen immers al bewezen dat het werkt. De Wijers sluit hier nu bij aan en zet op die manier haar sterkste troeven – al wandelend het waterlandschap beleven – in de kijker.”

450 km wandelplezier

Aan de aanleg van het nieuwe wandelnetwerk ging een minutieus werk vooraf: besprekingen met alle partners, natuurverenigingen en terreinbeheerders, inventariseren van alle routes en infrastructuur en uitstippelen van de mooiste routes. Regionaal Landschap Lage Kempen, dat het netwerk uitrolt, deed voor de plaatsing van de palen beroep op sociaal economiebedrijf De Winning. 3.320 palen werden geplaatst, met in totaal 297 knooppunten. Goed voor 451 km wandelroutes, waarvan 70 % over verkeersluwe paden en maar liefst 6,8 km over houten vlonderpaden.

De Wijers is immers een omvangrijk vijvergebied, waarbij de wandelaar regelmatig over het water stapt … Water is zeker het leitmotiv van het wandelnetwerk: wandelaars stappen over dijken tussen vijvers, bewonderen het lappendeken van vijvers vanop uitkijktorens, spotten watervogels vanuit de kijkhutten, stappen op en zelfs door het water.

Toeristische hotspots en focus op natuur

De Wijers ligt verspreid over 7 gemeenten in het hartje van Limburg, met grote steden als Hasselt en Genk in de buurt. Wie wandelt in De Wijers is dus nooit ver verwijderd van de bewoonde wereld, al heb je vaak wel dat gevoel. Dat wil ook zeggen dat er voldoende horeca in de buurt is, maar ook andere bezienswaardigheden worden door het wandelnetwerk De Wijers aan elkaar verbonden. Denk aan de Abdij van Herkenrode, Domein Bovy, Domein Bokrijk, Domein Kiewit, Kelchterhoef, de Kluis van Bolderberg, de uitkijktoren in Zonhoven, Demerstrand, Molenheide, Hengelhoef en de mijnsites C-mine, ZLDR Luchtfabriek en Greenville. De focus van het wandelnetwerk ligt echter steeds bij het verbinden van de mooiste natuur. Zo loopt het netwerk langs natuurgebieden als De Maten, De Teut, Ten Haagdoorn, de Mangelbeekvallei, Dauteweyers Platwijers, Wijvenheide, Thiewinkel of de Stiemerbeekvallei.

Stimuleren van overnachtingen

Samen met het nieuwe knooppuntennetwerk werd de samenwerking met de ondernemers uit de streek versterkt. Gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors: “Toeristische ondernemers worden via het netwerk met elkaar verbonden, zodat plattelandstoerisme wordt gestimuleerd. Wandelaars gaan op zoek naar een hapje en drankje of zoeken een meerdaags wandelarrangement om langer in De Wijers te kunnen vertoeven. Met 450 km aan routes heb je natuurlijk meerdere dagen nodig om volop van de natuur te kunnen genieten. In het voorjaar wordt ook de nieuwe Wijerstrail van 110 km geopend, waardoor meerdaagse verblijven een nog grotere boost zullen krijgen in de streek.”

Suggestielussen

Bovenop het wandelnetwerk blijven de 47 gekleurde lussen behouden als suggestielussen. Heeft een wandelaar geen zin om zelf een route uit te stippelen en wil hij gewoon de mooiste route volgen, dan kan dit dus nog steeds via deze gekende gekleurde iconen. Het nieuwe wandelnetwerk en de gekleurde lussen komen samen op één overzichtelijke wandelkaart te staan: de streekkaart De Wijers, te koop bij de toeristische infokantoren in De Wijers of via dewijers.be en wandeleninlimburg.be. Zelf routes samenstellen kan via de binnenkort vernieuwde website www.wandeleninlimburg.be (online eind januari).

De middelen voor de aanleg van het nieuwe wandelnetwerk komen uit het project “Meerkeuze wandelen in De Wijers”. De kost van dit project bedraagt 265.650 euro waarvan 172.672,50 euro gecofinancierd wordt vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de overige kosten worden gedragen door de gemeenten van De Wijers en het Regionaal Landschap Lage Kempen.

Wandelknooppuntennetwerk De Wijers in ‘t kort

451 km totale lengte
297 Knooppunten
47 suggestielussen
3.320 wandelpalen
7.539 knooppuntenbordjes
6,8 km plankenpaden
Genk-Hasselt-Diepenbeek-Lummen-Heusden-Zolder
Houthalen-Helchteren-Zonhoven

Over De Wijers

In het hart van Limburg ligt een uniek natuurparadijs met meer dan 1.000 vijvers verborgen: De Wijers. De uitgestrekte waterplassen vormen een adembenemend decor voor wandelaars, fietsers en levensgenieters. Maar De Wijers is meer dan alleen water: purperen heide, mysterieuze beekvalleien en historische parken zorgen voor een gevarieerd landschap. De Wijers is een thuishaven voor zeldzame planten en dieren en combineert deze topnatuur met statige erfgoedsites en avontuurlijke activiteiten voor jong en oud. Het gebied strekt zich uit over meer dan 25.000 ha, verspreid over 7 gemeenten. Dagelijks werken meer dan 22 partners samen aan de streek.

Over Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK)

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw is één van de 18 regionale landschappen in Vlaanderen. Het is een samenwerkingsverband tussen overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties, erfgoedorganisaties, wildbeheereenheden, private landeigenaren en toeristische verenigingen. 
Het werkingsgebied van RLLK vind je in het noorden en westen van de provincie Limburg, uitgestrekt over 14 gemeenten. Samen met onze partners gaan we voor meer kwaliteitsvolle landschappen, natuur en erfgoed in de Lage Kempen. We bedenken creatieve projecten, zoeken middelen, communiceren en voeren uit. Wij fungeren als katalysator en ontzorgen partners, werken integraal en nemen de tijd om draagvlak te zoeken bij alle belanghebbenden.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →