Lokaal bestuur Sint-Truiden pakt honger op school aan met project ‘Vergeten Brooddozen’

In juli 2024 werden de nieuwe cijfers over de actuele kinderarmoede vrijgegeven. Voor Sint-Truiden zijn ze bemoedigend, met een lichte daling van 21,7% naar 17,2%. Het lokaal bestuur Sint-Truiden blijft inzetten op acties om kinderarmoede verder te laten afnemen. Concrete acties op schoolniveau moeten ervoor zorgen dat elk kind toegang heeft tot een gezond middagmaal.

Het lokaal bestuur rolt het project ‘Vergeten Brooddozen’ verder uit in de scholen op Truiens grondgebied. Elke school krijgt een Shop&theCity-kaart waarmee er op een discrete manier voor leerling van het lager of secundair onderwijs brood, beleg, fruit en koekjes kan aangekocht worden bij lokale handelaars. Hiervoor ontvangt de school een bedrag dat berekend wordt a ratio van 1 euro per leerling. Op die manier kunnen scholen snel en gericht schakelen wanneer er leerlingen met een lege of ongezonde brooddoos in de klas zitten. Dit initiatief is complementair met het project ‘Brood(doos)nodig’ van vzw Enchanté.

Lees verder onder de foto.

Investeren in de toekomst

Een kind dat met honger op de schoolbanken zit, kan zich minder goed concentreren en krijgt minder leerkansen. Het lokaal bestuur maakt ruim 8000 euro vrij om het project dit schooljaar verder te zetten. Door op deze manier te werken, kunnen scholen zelf invullen hoe ze gezonde voeding aanbieden aan hun leerlingen. De voedingsmiddelen worden aangekochte bij lokale handelaars om zo de versheid van de producten te garanderen. Er wordt op regelmatige basis overlegd met alle schooldirecties. Zo kunnen ze heel specifiek aankaarten waar hun school op dat moment nood aan heeft en kan er snel op de bal worden gespeeld. Met het ‘Vergeten Brooddozen’-project willen we de scholen handvaten geven om alle leerlingen te voorzien van een gezonde broodjesmaaltijd met beleg, zodat elk kind alle kansen krijgt om volop te leren en zich te ontwikkelen op school.

Hier kan je de pagina van ik woon in Sint-Truiden like.

Klik hier en word lid van de groep ik woon in Sint-Truiden.  Meer dan 35.500 leden

Zo blijf je op de hoogte van het nieuws en activiteiten uit Sint-Truiden en omgeving.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →