Parket West-Vlaanderen – 936 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken wegens gsm-gebruik achter het stuur

Sinds 1 juni 2024 wordt in West-Vlaanderen het rijbewijs van bestuurders die tijdens het rijden hun gsm of ander elektronisch toestel gebruiken, onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. In drie maanden tijd zijn in totaal 936 rijbewijzen ingetrokken. Overtreders moeten bovendien ook voor de politierechtbank verschijnen, waar de boete kan oplopen tot 500 euro, inclusief gerechtskosten.

Gemiddeld 10 rijbewijzen per dag

Filiep Jodts, procureur des Konings van West-Vlaanderen: “GSM-gebruik achter het stuur blijft een groot probleem. In de periode van 1 juni tot 1 september 2024 werden 936 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, wat neerkomt op een gemiddelde van 10 per dag.

Strenge aanpak voor veiligere wegen
GSM-gebruik tijdens het rijden, is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.  “Deze maatregel bewijst dat een strenge aanpak nodig is om een mentaliteitsverandering door te voeren en het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur te ontmoedigen. Bestuurders moeten beseffen dat ze niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengen door afleiding tijdens het rijden. Ook de politiezones beoordelen deze maatregel als positief.”, besluit Filiep Jodts, procureur des Konings van West-Vlaanderen.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →