Politie hernieuwt protocol met vzw Dierenvrienden Sint-Truiden

De lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken heeft sinds 2006 een protocol met vzw Dierenvrienden Sint-Truiden, waarbij alle loslopende dieren in de hele politiezone 24 op 24 worden opgehaald en opgevangen door het dierenasiel. Op dinsdag 10 september 2024 werd het protocol hernieuwd. 

“De vzw Dierenvrienden Sint-Truiden zorgt voor een permanente dienst voor het vangen en opvangen van rondzwervende, verloren, achtergelaten, verwaarloosde of in beslag genomen dieren op het grondgebied van de politiezone Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken.”, verduidelijkt korpschef Steve Provost.

“De lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken draagt financieel bij in de werking van de vzw Dierenasiel door middel van een tussenkomst van 35.000 euro per jaar. Het is belangrijk dat de dieren op een humane manier opgevangen worden in afwachting van het opsporen van het baasje of van het vinden van een nieuwe thuis.”, geeft Ingrid Kempeneers, burgemeester van Sint-Truiden en voorzitter van het politiecollege en de politieraad, mee.

“De dierenpolitie organiseert ook op regelmatige basis acties en voert controles uit op de leefomstandigheden van dieren op het grondgebied. Wanneer hierbij dieren in beslag genomen worden, zorgt de vzw Dierenvrienden in sommige gevallen ook voor de opvang.”, zegt Patrick Lismont, burgemeester van Gingelom.

“We werken al jaren goed samen met de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken. Wanneer rondzwervende, verloren, achtergelaten, dieren bij ons toekomen nemen we de nodige maatregelen om de eigenaars van het dier op te sporen. Bij verwaarloosde of in beslag genomen dieren staan we in voor de verzorging en proberen we een nieuwe thuis te vinden.”, aldus Philip Zurinckx, voorzitter van vzw Dierenvrienden Sint-Truiden.

“Het protocol wordt jaarlijks geëvalueerd, waarbij er wordt nagegaan hoeveel dieren er werden opgehaald, waar de dieren naartoe zijn gegaan, welke middelen werden ingezet,… alsmede de resultaten van de werking en het financieel verslag.”, zegt Dries Deferm, burgemeester van Nieuwerkerken. 

In 2023 waren er de volgende tussenkomsten door vzw Dierenvrienden voor de politiezone: 

  • opgehaalde honden: 130 
  • opgehaalde katten: 112 
  • andere opgehaalde dieren: 1 konijn, 3 duiven en 1 parkiet
     

“In de loop van 2025 zal ook een afgeschreven voertuig (een combi) van de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken geschonken worden aan vzw Dierenvrienden Sint-Truiden om in te zetten bij hun werking.”, besluit burgemeester Ingrid Kempeneers.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →