Ontdek toekomst van ’t Speelhof tijdens Open Monumentendag

De Speelhofsite is dit jaar het centrale belevingspunt voor de Open Monumentendag 2024. De site ondergaat op dit moment een ware transformatie waarbij verleden en toekomst met elkaar verweven worden. Bezoekers krijgen een unieke blik achter de schermen van het project tijdens een begeleid bezoek. Met extra  initiatieven van vzw Abdij, Stad en Regio, Museum de Mindere en kerkfabriek Schurhoven blijft Open Monumentendag ook in de rest van de stad niet onopgemerkt.

De werf voor de restauratie van het Speelhof draait op volle toeren om het gebouw klaar te stomen voor de toekomst. Achter dit indrukwekkende werk staat elke dag een heel team paraat. De huidige gebouwen dateren van de 18e eeuw, maar al in 1585 stond er een lusthof voor de abten. Duik samen met een gids in de geschiedenis van het Speelhof, haar bewoners en ontdek meer over de restauratie. Het begeleid bezoek is gratis, maar inschrijven is verplicht via info.monumentenzorg@sint-truiden.be of telefonisch via M 0498 90 57 01. De begeleide bezoeken aan het Speelhof worden aangevuld met een tentoonstelling in de grote schuur. Hier kunnen bezoekers op eigen tempo de geschiedenis en de toekomst van de site ontdekken. De gratis tentoonstelling is geopend tussen 10u en 18u.

Openluchtconcert

Om 16u00 is er een concert van Anna Nuytten in de boomgaard van het Speelhof, nabij de moestuin en de rozentuin. Tijdens deze zintuiglijke ervaring wordt het landschappelijk erfgoed rondom de kernbebouwing in het daglicht gezet. Het Speelhof was eeuwenlang verbonden met de abdij van Sint-Truiden en had verschillende functies. Er zijn 100 zitplaatsen beschikbaar voor het openluchtconcert.

Erfgoedparels en bijzondere boekenverkoop

Ook in de rest van Sint-Truiden wordt Open Monumentendag gevierd. Gidsen begeleiden bezoekers om 11u, 13u en 15u op de Minderbroederssite en geven toelichting over het thema van de laatste reis van de minderbroeders. Inschrijven kan via T 011 67 29 71 of info@demindere.be. Wie de geheimen van de Sint-Jacobuskerk wil ontdekken, kan een rondleiding volgen om 10u en om 14u. Om 14u30 geeft organist Ivo Smets bovendien een orgelconcert met jachthoornblazers. Wil je nog wat langer genieten van Open Monumentendag? Kom dan op zaterdag 7 en zondag 8 september naar een speciale boekenverkoop met publicaties rond erfgoed, monumenten en landschappen. De boekenverkoop gaat door tussen 9u en 17u op Toerisme.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →