Werken aan historische Speelhofsite gaan van start

De werfdoeken hangen op en de aannemer is klaar met de voorbereidingen want deze week starten de werken aan kasteeldomein ’t Speelhof. Het lokaal bestuur werkt aan een nieuwe toekomst voor de historische gebouwen. De erfgoedsite heeft een groot potentieel aan ruimte voor herbestemming en gedeeld gebruik. Door deze duurzaam te restaureren zal het een plek worden voor elke Truienaar. De werken worden in verschillende fasen afgewerkt.

Lees verder onder de foto.

Werken aan de ondergrond

Het eerste deel van de werken concentreert zich op het stabiliseren van de ondergrond en de structurele integriteit van het gebouw. Het gebouw wordt hierbij volledig gestript. De belangrijkste erfgoedelementen zoals de houten trap en marmeren vloer worden gedemonteerd en opgeslagen, zodat ze in een later stadium veilig teruggeplaatst kunnen worden. Daarna volgen de dakwerken, gevelwerken en de herstellingen aan het schrijnwerk.

Lees verder onder de foto.

Orangerie

Ook de orangerie wordt in ere hersteld. De demontering en heropbouw van de constructie vergt een gespecialiseerde aanpak en wordt pas gestart na de realisatie van de ingrijpendste werken aan het gebouw.

Lees verder onder de foto.

Veiligheidsmaatregelen

Om ieders veiligheid te garanderen wordt een deel van de dreef voorbehouden voor werfverkeer. Fietsers worden omgeleid via het nabijgelegen begijnhof, voetgangers kunnen het Speelhof verkennen via de tuinen en het dierenparkje. Er komt een tijdelijke pop-up horeca aan de speeltuin op de site van het Speelhof zodat bezoekers nog steeds kunnen genieten van de groene omgeving met een hapje en een drankje. Het einde van de werken is voorzien voor maart 2026.

Meer info over het verloop van de werken is terug te vinden op www.sint-truiden.be/restauratie-speelhof

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →