Onder een stralende zon vond zondag het jaarlijkse Oogstfeest plaats in Sint-Truiden. Duizenden mensen zakten af naar de hoofdstad van Haspengouw. Sint-Truiden is dan ook dé plek om fruit en cultuur te oogsten.
Lees verder onder de foto.
Fruittaarten en streekproducten
Een hele namiddag kon je rondkuieren op de Groenmarkt waar meer dan 60 kramen waren opgesteld. Je vond er dan ook alles wat Haspengouw te bieden heeft: confituur, stroop, honing, gin, wijnen en meer Haspengouwse producten. Kortom de heerlijkste streekproducten vers van eigen bodem!
“Streekproducten zijn hot. Mensen zijn op zoek naar authentieke, biologische en lokale producten, naar pure smaken. Onze stad heeft het allemaal dankzij de vele ambachtelijke producenten die vanuit de landbouw en fruitteelt ontstaan”, vertelt schepen van Landbouw en fruitteelt Hilde Vautmans. “Daarnaast vond vandaag ook de wedstrijd ‘Beste appeltaart van Haspengouw’ plaats. Zo’n 30 deelnemers presenteerden hun creatie aan onze vakjury onder toeziend oog van Lady Chef Sofie Dumont. En Sofie Dumont heeft dat met grote klasse gedaan, het was een eer om haar als juryvoorzitter te mogen verwelkomen. We zijn ook bijzonder blij met de opkomst en de prachtige, lekkere appeltaarten die de deelnemers allemaal hebben gebakken! De hoofdprijs én de publieksprijs gingen vandaag naar de 21-jarige Britt Deltour. Proficiat! Onze stad ademt fruit en dat hebben we met dit succesvolle initiatief nog maar eens aangetoond”, voegt schepen Vautmans tevens bevoegd voor Citymarketing toe.
Lees verder onder de foto.
- Winnaar ‘Beste appeltaart van Haspengouw’: Britt Deltour, 21 jaar, afkomstig uit Sint-Truiden. Britt studeert voor leerkracht lager onderwijs. Haar motivatie?
“Kinderen eten al maar minder fruit en dat is jammer. Onze eigen appels en peren zijn zo lekker. Met mijn deelname wil ik dan ook aantonen dat je fruit op heel wat verschillende manieren kan bereiden en dat het lekker en gezond is. Een oproep aan iedereen: “Eet meer fruit van eigen bodem!”, vertelt Britt Deltour, de winnares.
Het winnende recept zal binnenkort bezorgd worden aan de lokale handel en middenstand. Zij kunnen de appeltaart dan aanbieden aan hun klanten.
Culturele verenigingen in de kijker
Tijdens de Oogstfeesten kon je dit jaar ook kennis maken met een breed aanbod aan verschillende culturele verenigingen.
“Dit jaar wilden we onze verenigingen mee in de kijker zetten. En dat waren er heel wat gaande van volkskunstgroepen over kant- en textielkunst tot een bonsaiclub. Samen zijn zij het kloppend hart van elke gemeenschap”, zegt schepen van Cultuur Stijn Vanoirbeek.
Lees verder onder de foto.
Toeristische trekpleister
“De maand april trekt tienduizenden bloesemtoeristen en we zien de laatste jaren dat ook oogstmaand september het toeristisch bijzonder goed doet. Het Oogstfeest is daarom ook een toeristisch evenement waarbij bezoekers onze fruitstad beter leren kennen. Via bijzondere activiteiten zoals de fruitverhalen van fruittelers, een masterclass fruit of een rondrit met een treintje zorgen we voor beleving in de stad. En dat valt duidelijk in de smaak, zowel bij onze inwoners als bij bezoekers”, vertelt schepen van Toerisme Nina Kvikvinia.
Uiteraard ontbrak ook de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers niet op deze feestdag. Al bijna 50 jaar zet de vereniging zich in voor de promotie van Haspengouws fruit. Zij reikten een prijs uit voor ‘Beste Fruittob’ en ‘Beste Fruitbereidingen’ van 2023.